Ez már a 3. Kamion EB és Fesztivál a Hungaroringen

2017. május 17. 22:06 - Renata Kosaras

Még több kamion, még több izgalom

2017-ben ismét augusztus utolsó hétvégéjén, 26-27. között ad otthont a Hungaroring a Kamion EB magyarországi versenyeinek, melyeken természetesen a kétszeres Európa-bajnok Kiss Norbert is rajthoz áll Mercedes-Benz versenykamionjával. A négy – minden eddiginél izgalmasabbnak ígérkező – kamionos versenyfutam mellett családi programok és két különleges, nem kevésbé látványos, szupersportkocsikat felsorakoztató GT betétfutam fokozzák az izgalmakat.

kamioneb_4.jpg

 

„1987-ben ezen a napon, május 17-én rendezték Magyarország első kamionos Nagydíját (Hungarocamion Truck Grand Prix*). Ma, 2017. május 17-én büszkén jelenthetem be, hogy az immár hagyományosnak tekinthető újkori kamionversenyzés harmadszorra látogat vissza hozzánk augusztus végén és a Kamion EB mezőnye a Hungaroringen ismét összeméri tudását.

Két évvel ezelőtt sokak, sokunk álmát megvalósítva, negyed évszázados szünetet követően tért vissza Magyarországra a kamionversenyzés. Tavaly már közel 32 ezer néző látogatott ki a remek házigazdának bizonyuló Hungaroringre a hétvége során, így nagyon rövid időn belül a pálya egyik leglátogatottabb versenyeseményévé vált a Kamion EB és Fesztivál. Ebben persze nagy szerepe volt és van Kiss Norbert kétszeres Európa-bajnok versenyzőnek, aki azt is megmutatta, nem csak a legjobb technikával tud dobogóra kerülni. Ahogy eddig is, az idén is szeretnénk még jobb szórakozást, még több élményt nyújtani a kilátogató nézőknek, így nem csak a pályán, hanem mellette is még izgalmasabb, érdekesebb eseményekkel készülünk augusztus utolsó hétvégéjére. A családi programok között minden korosztály megtalálja az őt legjobban érdeklő, szórakoztató lehetőséget, a versenypályán pedig a kamionok mellett két olyan, szupersportautókat felvonultató verseny is a szórakozást szolgálja, melyek minden egyes tagja egyedül is óriási tömegeket vonz, még álló helyzetben is.

Az eddigi tapasztalatainkat felhasználva több apró változtatásnak köszönhetően minden téren igyekszünk még többet, még jobbat nyújtani. Nagyon figyelünk például a pálya megközelíthetőségére akár autóval, akár tömegközlekedéssel, a parkolásra, illetve a távozásra is”mondja Major György, a Kamion EB és Fesztivál főszervezője.

kamioneb_1.JPG

„Amikor 2015-ben megkeresett minket a Kamion EB szervezői csapata, hogy a Hungaroringre is szeretné elhozni a nagyszabású versenyt, már tudtuk, hogy egy új őrület van készülőben. Azóta egy olyan egyedülálló fesztivállá nőtte ki magát a rendezvény, ami méltán felveszi a versenyt a Hungaroring másik kiemelkedő motorsport eseményével, a túraautó-világbajnoksággal. A két cég között egy rendkívül konstruktív, gyümölcsöző kapcsolat alakult ki, aminek nagyon örülünk. Persze nem csak a szervezők, de a pilóták, köztük a nagyon népszerű Kiss Norbi is nagyban hozzájárulnak a sikerekhez. Bízom benne, hogy a színes program-kavalkádban idén már a tinédzser lányom is jól fogja érezni magát”kezdi Gazsi Júlia, a Hungaroring Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A Hungaroring tavaly felújított aszfaltcsíkja egyébként remekül állta a kamionok okozta terhelést, így idén is nagy örömmel várjuk az EB mezőnyét. A szervezők és a Hungaroring Zrt. is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a szórakozás tényleg felhőtlen legyen, csak az időjárást nem tudjuk befolyásolni. De bízunk abban, hogy idén is legalább olyan kellemes idő lesz, mint az elmúlt években volt!” – teszi hozzá Gazsi Júlia.

A Hungaroringen szombaton és vasárnap egy-egy időmérő edzést és két-két kamionos futamot szurkolhatnak majd végig a kilátogatók. A tavaly újraaszfaltozott versenypályán a már ismert Blancpain GT sorozat mellett – melyben az idén vadonatúj autókkal állnak rajthoz a csapatok –, a korábbi, de nem kevésbé hangos és látványos GT autókkal „amatőr” versenyzők is összemérik tudásukat a Gentleman Ride keretében.

A magyar szurkolók idén is Kiss Norbit várják és biztatják a legjobban, aki tavaly csapatot váltott és bebizonyította, hogy nem csak gyári támogatással képes győzni, hanem egy privát csapattal is. A Tankpool24 Racing Team az idei évre tovább fejlesztette a Mercedes-Benz versenykamion szinte minden egyes elemét, így a technikai feltételek is adottak a remek szezonhoz.

A tavalyi – minden várakozást felülmúlóan sikeres – összekovácsolódást, alapozást követően idén már egyértelműen a futamgyőzelmek a Tankpool24 és Kiss Norbi célja, amiknek az év végén akár dobogós helyezés is lehet az eredménye.

Az utóbbi évek legszorosabb szezonját várja a szombathelyi versenyző. „Szerencsére jól sikerült a szezon előtti tesztünk a többi csapattal Mostban, így a szezon kezdete előtt tényleg csak a kamion finomhangolása miatt utaztam ki Baden-Badenbe. Sikerült a fejlesztések után is véglegesítenünk a Mercedes súlyát, így újra a minimum határon vagyunk. A futómű geometriáján is sokat változtattunk és lesznek még további meglepetések is!”mondta Kiss Norbert.

Az Európa-bajnokság a kamionversenyzés csúcskategóriája, ugyanis ebben a szakágban világbajnokságot nem rendeznek. A látványos, a teljesítményeket és méreteket tekintve rendkívüli eseményen egyszerre 20.000 lóerővel dübörögnek majd a versenypályán a 12 literes dízelmotorokkal hajtott, egyenként kb. 1200 LE-s, 5500 newtonméter forgatónyomatékkal rendelkező, 5,5 tonnás kamionmonstrumok. A Hungaroring még mindig friss aszfaltja pedig kitűnő terep arra, hogy ezek az óriások megmutassák, mire képesek.

A 2017-es év újdonsága, hogy a pilótákat idén két csoportba sorolják, a Krómba és a Titánba. A Króm résztvevői számára az ETRA létrehozta a Promóter Kupát. Ebben a 4500 Euró/verseny összdíjazású értékelésben az un. Króm csoportba sorolt minden versenyző részt vehet, tehát azok is, akik az egész bajnokságra, illetve azok is, akik csak az egyes versenyekre neveznek.

A Promóter Kupa győztesei és helyezettjei saját díjkiosztón vehetik át serlegeiket, a pontozás pedig megegyezik a Kamion EB fő értékelésénél is alkalmazottal. (1.: 20; 2: 15; 3.: 12; 4.: 10, stb.)

A Titánba tartoznak az elmúlt 10 év kamionos Európa-bajnokai, mindenki, aki a 2016-os szezont a tabella első 10 helyén zárta, azok akik 2016-ban legalább egyszer a legjobb 5 között szerepeltek a Szuper Pole során, illetve aki megfelel az FIA Arany vagy Platina besorolási kritériumainak.

A szervezők a magyar érdekeltség miatt idén is teltházas versenyekre számítanak és arra készülnek, hogy igazi fesztiválhangulat kerekedik majd a magyar pályán.

Változást jelent a jegyek tekintetében a korábbi két alkalomhoz képest, hogy az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők egész hétvégre 990,- Ft-ért válthatnak belépőt, míg a 14 év alatti gyermekek és a mozgáskorlátozottak számára teljesen ingyenes a belépés.

A jegyek értékesítése már megkezdődött, érdemes már most bejegyezni a naptárba az időpontot: 2017. augusztus 26-27. – Kamion EB és Fesztivál – Hungaroring

* A Hungarocamion Truck Grand Prix az első magyarországi kamionverseny zárófutama volt, melyen mindhárom kategória legjobbjai állhattak rajthoz, elöl a leggyengébb motorral szerelt kamionokkal. Az esőnek is köszönhetően egy nagyon látványos, izgalmas bónusz verseny volt.

Fotók: Kiss Norbi Média Forrás: Just Creative

komment
süti beállítások módosítása