NÉGYKARIKÁS KÖRÖZÉS

2018. március 08. 11:22 - Renata Kosaras

Audi RS3 LMS és R8 GT teszt – Zandvort – Hollandia

A JLG Motorsport csapatának 2018-ban az első sporthoz kapcsolódó útja rögtön a holland tengerpartig vezetett a közelmúltban. Fiatal versenyzőjük ugyanis egy nagyon komoly teszt lehetőséget kapott a német Racing One Motorsport-tól a régi legendás tengerparti holland versenypályára. Az idei évadra a csapat a TCR Europe versenysorozatot célozta meg a lehetőségek és a tavalyi tapasztalatok alapján. Jelenleg ehhez próbálják meg kiválasztani a minden szempontból legoptimálisabb versenygépet a csapatuk. Ehhez igazán komoly és különleges lehetőség volt számukra ez a tesztnap, ahol Jedlóczky L. Márk, fiatal versenyző a TCR egyik legütőképesebb autótípusával szerezhetett tapasztalatokat.

jlgtestr8.jpg

Az időjárás nem kényeztette el a Zandvort-i első tesztnap résztvevőit. Mínusz hét fok és sokszor hetven kilométeres szél nehezítette a versenyzők dolgát, de legalább száraz pálya várta a versenyzőket. Márknak ugyan először még talán némi óvatosságból egy esőgumi szettet rakott fel a csapat, de annak a mintái hamar lerongyolódtak az első körökben. Aztán egy használt slick abroncs szett került az autóra. Nyilván a fő cél az autóval való fokozatos ismerkedés volt elsősorban, meg persze a pályát is meg kellett ismernie versenyzőnek – ugyan szimulátoron sokat gyakorolta a tengerparti kört a teszt előtt – a nem túl barátságos időjárási körülmények között. Márk így folyamatosan lépegetve, gyorsulva rótta a köröket, míg a végére standard, ezen a pályán TCR autóval éles versenyben is nagyon jónak számító időket futott, melyben azért még akadt némi biztonsági tartalék.

Martin Kohlhaas a Racing One fiatal csapatfőnöke nem kis meglepetéssel és lelkesedéssel kommentálta Márk teszten nyújtott teljesítményét, hogy a kevés tapasztalata ellenére milyen gyorsan alkalmazkodott az autóhoz és jól kihasználva rögtön stabil és gyors köröket tudott futni vele. Ráadásul a mostoha időjárási körülmények között is rögtön jelentősen megközelítve az éles versenyben általában itt futott legjobb időket is.

A csapat egyik vadonatúj R8 GT autójával volt lehetőség körözni, melyet a napokban vettek át és üzemeltek be. Márk az 500 lóerős középmotoros versenygéppel is nagy örömmel hajtott a pályára, hiszen korábban még soha nem vezethetett ilyen erős autót. A körözés célja itt főleg annyi volt, hogy megfigyelhessék az új autó paramétereit, viselkedését és, hogy kijöjjenek az esetleges apróbb hibák, az amúgy németes precizitással összeszerelt versenygépből. A fiatal versenyzőnek természetesen nagyon tetszett az óriási motor erő, de azt észrevételezte, hogy az autó elektronikája egyes esetekben kicsit felülbírálja a versenyző akaratát, ami persze érthető, hiszen a GT4 a kevésbé rutinos, de annál gazdagabb gentleman driver-ek között is nagyon népszerű kategória.

 

Forrás: JGL Motorsport

 

komment
süti beállítások módosítása